Placki z cukinii, naturalny
twarożek, kawałki wędzonego łososia i na talerzu od razu zrobiło się wiosennie. Jeśli chcecie szybko przygotować zdrowy posiłek, polecam Wam ten przepis. Placuszki są delikatne - nie dodałam do ciasta czosnku ani cebulki. Taka wersja będzie odpowiednia również dla dzieci. Jeśli jednak chcecie wzmocnić smak placków, przeciśnijcie do ciasta ząbek czosnku.
A jakie są Wasz ulubione dodatki do placków cukiniowych?
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce i zostaw na 10 minut. Następnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Wymieszaj. Masa będzie gęstsza niż na placki ziemniaczane.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj łyżką placki, spłaszcz każdy i smaż na złoty kolor z każdej strony (ok 3 min. na stronę). Wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu z placków. Podawaj posmarowane twarożkiem i z łososiem wędzonym.
bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuń:) u mnie też cała rodzina je uwielbia :)
UsuńTakie placuszki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak :) Pozdrawiam serdecznie.
Usuń