środa, 24 marca 2021

Placuszki cukiniowe z twarożkiem i łososiem

Placki z cukinii, naturalny twarożek, kawałki wędzonego łososia i na talerzu od razu zrobiło się wiosennie. Jeśli chcecie szybko przygotować zdrowy posiłek, polecam Wam ten przepis. Placuszki są delikatne - nie dodałam do ciasta czosnku ani cebulki. Taka wersja będzie odpowiednia również dla dzieci. Jeśli jednak chcecie wzmocnić smak placków, przeciśnijcie do ciasta ząbek czosnku.

A jakie są Wasz ulubione dodatki do placków cukiniowych?


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce i zostaw na 10 minut. Następnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Wymieszaj. Masa będzie gęstsza niż na placki ziemniaczane. 

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj łyżką placki, spłaszcz każdy i smaż na złoty kolor z każdej strony (ok 3 min. na stronę). Wyłóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu z placków. Podawaj posmarowane twarożkiem i z łososiem wędzonym.  


 

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter